Avukat Ömer Atila Sav’ın ardından,
Bundan yakın zaman önce sevgili arkadaşımız Hilmi Haluk Ünsal’ın vefatı sonrasında bir veda yazısı yazmış, o yazıda;
“Dileğim odur ki bundan sonra veda yazısı yazmak ihtiyacı doğmaz” demiştim.
Atila bey vefat etti, gel de anma, veda etme.
Yıl 1969 staj yapıyor, zaman zaman Işıklar caddesindeki İşkur Han’a gidiyorum. Orada Atila Sav, Yekta Güngör Özden, Mehmet Nomer, Rahmi Mağat, Nejat Oğuz, Önder Sav, Teoman Evren, Saim Fikirlier ve isimlerini şimdi sayamadığım çok değerli örnek alınacak meslek büyüklerimiz var. Atila Bey’i, orada 51 yıl önce tanımıştım.
Atila Bey’in babası, baromuzun önceki yönetim kurulu üyelerinden merhum Avukat Nejat Sav’dı.
Atila Bey, güler yüzlü, nazik, şık giyimli, tam bir centilmen.
1 Nisan 1971’de ruhsatımı baro başkanı sıfatıyla Atila Bey verecekti. Ancak 12 Mart 1970 muhtırası sonucu Prof. Nihat Erim’in teknokratlar kabinesinde Çalışma Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı görevlerini yürüttüğünden ruhsatımı Baro Başkan Yardımcısı merhum Avukat Fehmi Özçelik’ten almıştım.
Atila Bey, 1969 yılında Barolar Birliğinin kuruluş çalışmalarında bulunmuş, Barolar Birliği’nin ilk başkanı hocamız merhum Prof. Faruk Erem’le kurucu genel sekreter olarak çalışmış, daha sonra da 1980-1983 yılları arasında Barolar Birliği Başkanlığı yapmıştı.
Çok iyi hatırlıyorum, Barolar Birliği Başkanı olduğu o yıllarda, çalkantılı günlerde yaptığı açıklamalar, kamuoyunda yazılı ve sözlü medyada yer alıyor, ses getiriyor, hukuk ve meslek adına çok şey ifade ediyordu.
Atila Bey’in başkanlığı sırasında o zamanın Tercüman Gazetesi’nde bir köşe yazarı, yazısında onu incitmiş ve üzmüştü. Atila Bey, beni arayarak gazete ve yazar hakkında tazminat ve ceza davası açmamı rica etmişti. Genç bir avukattım, bu görevin tarafıma verilmesi beni çok mutlu etmiş ve gururlandırmıştı. Açtığım hukuk ve ceza davaları lehte sonuçlanmıştı.
Daha sonra Atila Bey, zamanının çok deneyimli, tanınmış, baromuza birçok avukat yetiştirmiş bir meslek büyüğümüzün kendisinden bir avukat ismi istemesi üzerine benim adımı vermiş, bu da beni ayrıca mutlu etmişti.
Baromuzun önceki başkanlarından değerli kardeşim Avukat Vedat Ahsen Coşar döneminde, vefat eden değerli meslektaşlarımız için anma, yaşayan meslektaşlarımız için saygı toplantıları yapılıyor, toplantı sonrasında isteyen meslektaşlar müşterek anılarıyla katkıda bulunuyorlardı.
Atila Bey’in saygı toplantısına katılmış, kendisiyle ilgili anılarımı anlatmıştım. Birkaç gün sonra büroma gelmiş, elindeki anı kasetini hediye edip teşekkür ederek, vefa ve nezaket örneği göstermişti.
Büromda duvarda, büyük boy Atatürk’ün ilk meclis binasından heyet halinde çıkarken ki ünlü fotoğraf asılı. Ancak heyetteki bazı kişileri tanımıyorum. Atila Bey, tanıdıklarını bana söyledi. Birkaç gün sonra elinde bir zarfla geldi. Zarfın içindeki, resimdeki kişilerin isimlerini gösterir krokili listeyi bana hediye etti. Merakımı iş edinmiş, beni sevindirmişti.
Atila Bey’le stajyerler için baronun düzenlediği bir etkinlikte konuşmacı olmuştum. O toplantıyı ve sohbeti de hiç unutamıyorum.
Atila Bey, CHP’den 20. Dönem Hatay Milletvekili olmuş, Anayasa Komisyonu Başkanlığı yapmıştı. 1992-1998 yılları arasında Türk Hukuk Kurumu Başkanlığı da yapmış olan Atila Bey, Ankara Barosu Yönetim Kurulu kararıyla Baro Ombudsmanı olmuştu. Tam bir entelektüel ve tiyatro adamı idi. Yanlış hatırlamıyorsam, zamanın Milliyet Gazetesinde Ömer Atila adıyla tiyatro eleştirileri yazıyordu. “Şu Çılgın Türkler” romanının da yazarı olan, ülkemizin ünlü öykü, oyun ve roman yazarı merhum Turgut Özakman, Atila Bey’e saygı toplantısına katılmış, ondan övgü ile söz etmişti.
Atila Bey, Avukat, Baro Başkanı, Barolar Birliği Kurucu Genel Sekreteri, Barolar Birliği Başkanı, Türk Hukuk Kurumu Başkanı, Bakan, Milletvekili, Ombudsman olarak avukatlık mesleğine, Ankara Barosu’na, Barolar Birliği’ne, Türk Hukuk Kurumuna, vatanına, milletine, hukuka, hukukun üstünlüğüne büyük hizmetler vermiştir.
Böylesine dolu dolu ve yararlı meslek öyküsü her faniye kısmet olur mu? Keşke olabilse.
Başta da söylediğim gibi örnek alınacak nadir şahsiyetlerdendi.
Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.
Av. Aydın Gürel