Kurumumuz Üyesi Prof. Dr.Hikmet Sami Türk’ ün yazılı açıklaması :
“Aslında bu konudaki karar, İstanbul Valiliğince değil, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 1. derecede doğal sit alanı statüsünde olan Validebağ Korusu’nun, içinde Haydarpaşa Lisesi binası da bulunan 30 dönümlük bölümünün bu statüsünün değiştirilmesiyle 28 Kasım 2021 tarihinde alınmıştır.
Haydarpaşa Lisesi binası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İtalyan mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılan bir projeye göre barok üslûpta inşa edilmiştir. Sultan II. Abdülhamit döneminde 1903 yılından itibaren ‘Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane’ (Padişahın Tıp Okulu) adıyla tıp öğretimi için kullanılmaya başlayan bina, 1933’te Tıp Fakültesi’nin Beyazıt’a taşınması nedeniyle bir yıl boş kaldı.
1934’te Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Haydarpaşa Lisesi, bu binada öğretim ve eğitim yapmaya başladı. Başlangıçta gündüzcü ve yatılı erkek öğrencileri olan Haydarpaşa Lisesi, kısa zamanda İstanbul’un ünlü liselerinden biri hâline geldi. 1978’de yatılı bölüm kaldırılarak kız öğrenciler de alınmaya başlandı. 1983’te Lise, önce geçici olarak Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi binasına, sonra 1989’da Koşuyolu’nda inşa edilen yeni bir binaya taşındı. Eski adı unutulmayan bina ise, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne verildi ve zaman içinde harap hâle gelen bölümleri onarıldı.
Şimdi yeni bir onarım gerekebilir. Ama bunun için sit statüsündeki tarihî binayı yıkmak gerekmez. Başlangıçtan itibaren 120, Cumhuriyet döneminde 88 yıllık bir geçmişi ve barok mimarînin güzel bir örneği olan, dersliklerinde orta ve yüksek öğretim düzeyinde binlerce insanın öğrenim gördüğü tarihî binayı bu özellikleriyle korumak gerekir. Bu tür binalar, uygarlık tarihinin en önemli anıtları arasındadır. Böyle bir binayı yıkmak, eski kültür ve sanat eserlerini yakıp yıkmak anlamına gelen vandalizm olarak nitelenir. Onarım başka, yıkıp yeniden yapmak başka bir şeydir. Bizim önem vermediğimiz bir konu, tarihî yapıların değerini korumaktır. Yapılması gereken, tarihî binayı gerekli onarımları yapmak suretiyle devam ettirmektir.”
(11.2.2022)