Ana SayfaArşivMakaleler1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NDEN GEÇİŞ ÜCRETİ

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NDEN GEÇİŞ ÜCRETİ

Kurumumuz Üyesi Prof Dr. Hikmet Sami Türk’ün yazılı açıklaması :  

 

“1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçiş ücretinin 15 Euro (Avro) olarak belirlenmesi, Türk Lirası değerindeki önlenemeyen düşmenin sonucu olarak görünmektedir. Hükümet, geçiş ücretini altı ay önceden açıklamakta acele etmiştir. Bu arada yapılması gereken, enflasyonun önlenmesi ve Türk Lirası değerindeki düşmenin  durdurulmasıdır.”

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun 18 Mart 2022 günü açılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçiş ücretini  15 Euro (Avro) olarak açıklaması üzerine eski Devlet, Millî Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, yazılı bir açıklama yaptı:

“1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçiş ücretinin Euro (Avro) üzerinden belirlenmesi, Türk Lirası değerindeki önlenemeyen düşmenin sonucu olarak görünmektedir. Böylece Hükümet, geçiş ücretini istikrarlı bir para birimi olarak   Euro’ya göre belirlemektedir. İstikrar, Euro esas alınarak sağlanmak istenmiştir. 15 Euro, bu günkü Merkez Bankası kuru (1 € = 10.1639) üzerinden 152.4588 TL, serbest piyasa kuru (1 € = 10.2854) üzerinden 154.2810 TL eder. Ancak bu rakamlar, Türk Lirası değerindeki değişikliklere göre  zaman içinde değişecektir. Hükümet, geçiş ücretini altı ay önceden açıklamakta acele etmiştir. Üstelik belirlenen ücret oldukça yüksektir. Asya’yı Anadolu üzerinden Avrupa’ya bağlayacak yeni köprüden geçiş için makul bir ücretin belirlenmesi gerekir.    

Bu arada yapılması gereken, enflasyonun önlenmesi ve Türk Lirası değerindeki düşmenin durdurulmasıdır. Bu gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından politika faizinin –sınırlı bir ölçüde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşüne uygun olarak– % 19’dan % 18’e çekilmesinin fiyat istikrarını ne ölçüde sağlayabileceğini zaman gösterecektir. Bu Kararın etkisi iki yönlüdür:  Bankaların kredi faizleri kadar mevduat faiz oranları da aynı oranda düşecektir.”

(23.9.2021)