Prof. Dr. Türk
“Bursaspor – Amedspor maçında güvenlik güçlerinin önlemekte yetersiz kaldığı provokasyonlardan yargının görev alanına girenlerin failleri hakkında görevli ve yetkili mahkemece ceza hükümlerinin uygulanması, halkımızın beklentisidir. Sporun, sportmence yapılmasını ve seyredilmesini herkes öğrenmek durumundadır.”
Dün (5 Mart 2023) Bursa’da 2. Ligdeki Bursaspor ile konuk takım Amedspor arasındaki futbol maçı öncesinde ve sırasında yeşil sahada ve tribünlerde meydana gelen olaylar, konuk takıma karşı hakaret içeren ırkçı sloganlar, tribünlerden sahaya atılan bıçak ve mermi gibi yabancı maddelerle yapılan provokasyon hakkında eski Devlet, Millî Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, yazılı bir değerlendirme yaptı:
“Olay son derece üzücüdür. Maalesef Türkiye’de zaman zaman spor karşılaş-malarında, özellikle futbol maçlarında şiddet olayları oluyor. Dünkü Bursaspor – Amedspor maçında 90 dakika devam eden nefret ve ayırımcılık sloganları, şiddet gösterileri son zamanların en vahim provokasyonudur.
Bundan önceki en vahim spor faciası, 56 yıl önce 17 Eylül 1967 günü Kayseri Stadyumunda 2. Lig takımları Kayserispor ve Sivasspor arasında oynanan maç sırasında tribünlerde iki takım taraftarları arasında başlayan kavganın etkisiyle paniğe kapılan seyircilerin çıkış kapılarına hücum etmesiyle 43 kişi ezilme veya havasızlıktan boğulma sonucu hayatını kaybetmiş, 600 kişi yaralanmıştır. Olayın Sivas’ta duyulması, orada Kayserililere ait işyerlerinin saldırıya uğramasına neden olmuştur. Olaydan sonra Türkiye Futbol Federasyonu’nca her iki takıma 17 maç saha kapama cezası verilmiş ve 5 yıl boyunca aynı grupta futbol oynamamaları kararlaştırılmıştır.
Günümüzde de 5.5.2009 tarih ve 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 3. maddesi uyarınca Federasyon, “Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek”; “Fair play kurallarına uygun olarak, bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik prensiplerini gözetmek”; “Şiddet, şike, teşvik primi, ırkçılık, doping ve her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek” görevlerini yerine getirmek durumundadır.
31.3.2011 tarih ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 5. maddesinde “Spor alanlarının güvenlik ve düzenine ilişkin tedbirler” gösterilmiş; 12. maddesinde “Spor alanlarına sokulması yasak maddeler” sıralanmış; 13. maddesinde “Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulması”, “Hakaret içeren tezahürat”, bu arada “Spor alanlarında ve çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi” hakkında ceza hükümleri konmuş; 18. maddesinde bu Kanunda tanımlanan suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde kişinin “güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasak-lanmasına karar” verilmesi öngörülmüştür.
Bursaspor – Amedspor maçında güvenlik güçlerinin önlemekte yetersiz kaldığı provokasyonlardan yargının görev alanına girenlerin failleri hakkında görevli ve yetkili mahkemece ceza hükümlerinin uygulanması, halkımızın beklentisidir. Ayrıca 56 yıl önce Kayserispor – Sivasspor maçından sonra verilen kararlara benzer biçimde, dünkü maçta ev sahibi Bursaspor’a ve taraftarlarına ders olacak bir süre ile saha kapatma önleminin uygulanması gerekir. Sporun, sportmence yapılmasını ve seyredilmesini herkes öğrenmek durumundadır. ”
(6.3.2023).